När det gäller kläder har vi många outtalade förväntningar, precis som på alla andra områden i livet. Den mest grundläggande förväntningen är förstås att vi ska ha kläder på oss, och inte gå nakna. Det finns också mer specifika konventioner som att tröjan sitter på överkroppen eller att paljettklänning passar på fest men inte i mataffären. Modevärlden älskar att bryta sådana förväntningar, som när Jean Paul Gaultier klädde män i kjol på 1980-talet. Det behöver inte alltid vara så uppenbart. Ibland kan det vara en subtil förskjutning i hur vi använder färg.
På 90-talet gjorde Christian Louboutin sina högklackade skor begärliga genom att färga sulorna röda. En accentfärg dök upp på ett helt oväntat ställe. Likaså skapade Stella McCartney en hausse för Adidas i början av 2000-talet genom att designa träningskläder i mer dämpade färger än tidigare.
Designers vrider medvetet på våra förväntningar när det gäller färg. Vi kan också lära oss att göra det själva, på ett högst vardagligt och bärbart sätt.
Accenter och neutraler
Alla True Colour Internationals färgfjädrar har färgprover som antingen är märkta FN eller A. FN står för Fashion Neutral (neutral i modets mening) och A för Accent. Modeneutraler är färger som vi använder som basfärger i garderoben, till exempel brunt, marinblått, svart och grått. Accenter är färger som vi tenderar att använda för att bryta av med eller skapa intresse.
Det finns många kollektiva vanor kring hur vi använder neutraler och accenter när vi klär oss. De upprepas ofta utan särskilt mycket reflektion, men om vi identifierar dessa vanor och prövar att göra tvärtom så kan något nytt hända.
1. Gör tvärtom
Det finns en rad plagg och skor som ofta ses i neutrala färger som kappor, stövlar och skräddade byxor. Andra ser vi oftare i accentfärger som badkläder, träningskläder, sneakers och sommarklänningar. Genom att göra tvärtom skapar man enkelt spännande effekter: En lila kostym istället för en marinblå. Buteljgröna strumpbyxor istället för svarta.
Det här knepet kan vara särskilt tacksamt för en mjuk sommar eller en mjuk höst. Färgerna är fortfarande mjuka men när de dyker upp i oväntade sammanhang så utmärker de sig mer.
Omvänt kan man utnyttja sådana här konventioner för att våga använda accentfärg om de känns främmande. Där vi förväntar oss färg upplevs de som mindre oväntade. En ljus sommar kan börja med mintgrön sommarklänning, snarare än en mintgrön vinterkappa.
2. Lek med placering
Ett annat sätt att leka med förväntningar är att byta plats på accenter och neutraler. Vi använder ofta neutraler nedtill och accenter upptill. Svart kjol plus grön mönstrad blus för en mörk vinter, beige byxor och korallrosa tröja för en ljus vår. Det omvända har vi inte sett riktigt lika ofta. Sätt accenten nedtill och neutralen upptill och något nytt händer. En grönmönstrade kjol och en svart blus. Ett par korallrosa byxor och en beige tröja.
Om man dessutom ändrar valörförhållandet blir effekten ännu starkare – mörkt upptill och ljust nedtill istället för tvärtom. Läs mer om hur man kan experimentera med valör.
3. Lek med proportioner
Hört uttrycket ”a pop of colour”? Neutraler upptar ofta stora ytor när vi klär oss, precis som att de ofta upptar en större del av garderoben jämfört med accenter. Vi grundar med neutraler och sedan plockar vi in en avvikande färg på en proportionerligt sett mindre yta som i en scarf eller en topp.
När man känner sig modig med färg kan man välja att göra tvärtom. Byxa och kofta i terrakotta och en blus i off-white under. Lång kappa i petroleum och en kamelfärgad halsduk. Himmelsblå klänning och ett brunt halsband. Accentfärgen tjänar inte längre som accent utan utgör själva basen. Neutralen får istället accentuera och får plötsligt spela en ny roll.
Hitta dina rätta färger
Låter det svårt? Färganalys gör att alla färger blir koordinerade vilket öppnar för ett mer lekfullt och experimentellt sätt att använda dem.
The Colour Insight färgstudio i Stockholm erbjuder avancerad färganalys enligt det australiensiska systemet True Colour International. Klicka här för att boka.