Mjuk Sommar / Soft Summer

Mjuk Sommar (Soft Summer) är en sommarpalett som är influerad av hösten. Det betyder att färgerna har fått en aning värme och djup. Känslan är jordigare, mildare och rikare än Ljus och Kall Sommar.

Palettens karaktär är mjuk, dimmig, rökig, avrundad, sofistikerad, behärskad, finstämd.

True Colour International – Soft Summer

Temperatur: Neutral, kall med varm dragning

Kulör är den faktiska färgen såsom röd, grön, blå osv. I färganalys är kulör den dimension av färgen som handlar om temperatur. Färger delas in i varmt och kallt beroende på placeringen på färgtonscirkeln.

Mjuk Sommar är en palett som består av neutrala färger, de är i huvudsak kalla, men har också en aning värme i sig. Det betyder att en kall färg som blått värms upp genom att antingen dra mot lila eller mot turkost. En varm färg som gult kyls istället ner med en droppe blått och har alltså en lätt grön anstrykning.

Mättnad: Låg

Mättnaden är färgens klarhet. Ju mer mättad en färg är, desto renare och intensivare är den. Om man drar ner mättnaden minskar intensiteten, färgen mattas av.

Det mest utmärkande för Mjuk Sommar är mjukheten, färgerna har mycket låg kulörthet. De känns sammetslena, avrundade och milda. Här finns inga starka färgklickar, alla toner är istället beslöjade, som att det ligger ett lager puder eller dimma över dem.

Eftersom mättnaden är låg så har Mjuk Sommar en mängd färger som upplevs som neutrala, till exempel mullvad, elfenben, duvgrå, kakao, champinjon och sand. Bruna nyanser som har ett lila eller rosa anslag brukar vara mycket användbart. Denim i mellantvätt passar också bra som bas i garderoben.

Valör: Medium

Valören är färgens ljushet. Låg valör betyder att färgen är mörk, hög valör betyder att den är ljus. Den här dimensionen av färg handlar i färganalysen även om relationen mellan ljust och mörkt, det vill säga kontrastnivån.

Mjuk Sommar är en palett med färger i mellanregistret, de är varken särskilt ljusa eller mörka. Kontrasten mellan ljust och mörkt är därför låg, här finns inte den sortens dramatik och inga skarpa linjer.

Svart och vitt finns inte i paletten, de är båda för långt ut på valörskalan och alltför intensiva. De ljusaste färgerna är istället mjukt avrundade och pudriga. Den färg som närmast representerar svart är charcoal med en droppe brunt i.

Ton-i-ton, mjuka flödande linjer och övergångar återspeglar palettens karaktär – och din!

Färgkombinationer

Varje palett har sin sin speciella karaktär. Färgernas egenskaper gör att uttrycket varierar och så även sättet de kombineras.

Mjuk Sommar kännetecknas av mjuka, flytande övergångar snarare än skarpa och kontrastrika färgkombinationer. Monokroma färgkombinationer passar fint. Det är kombinationer av samma kulörton i olika nyanser, till exempel vinrött och gammalrosa. Det är lugnt och behagligt för ögat.

Analoga färgkombination består av närliggande färger i färgtonscirkeln. Det kan till exempel vara en kombination av skogsgrönt, duvlåttt, turkost och salvia. Den här typen av kombination passar fint med Mjuk Sommars finstämda uttryck och ger många möjligheter.

Textur och material

Hur en färg uppfattas beror på ytan, hur materialet återger färgen. Varje palett har sin speciella karaktär som uttrycks bäst i material som återspeglar den.

Mjuk Sommar klär bäst i mjuka flödande material som siden, finstickat ylle, mjuk bomull och sammet. Även mocka och denim passar bra, så länge tyget inte är för tjockt och styvt. 

Undvik riktigt grova texturer, blanka, skira eller transparenta material

.

Mönster

Varje palett har sin speciella karaktär som kan reflekteras i valet av mönster.

Mjuk Sommar gestaltas med fördel i mjuka, flödande, organiska och milda mönster. Kopplingar till naturen som bladmönster eller imitation av bark samt akvarellmönster är idealiska.

Dramatiska, geometriska mönster och stormönstrat kan vara problematiskt. Kom också ihåg att varken valör- eller färgkontrasten är särskilt hög.

Smycken och metaller

Mjuk Sommar är en neutral palett och kan bära både silver och guld, många trivs dock bäst i silver. Notera också att guld varierar i färg, alltför gult eller rött guld blir för varmt. Roséguld är en metall som passar Mjuk Sommar särskilt bra. Välj en finish som inte är för blank och gnistrande. Borstade eller hamrade metaller är perfekt. Detta gäller smycken, men även bältes- och väskspännen, blixtlås och knappar.

Passande stenar för smycken är till exempel jade, ametist, rosenkvarts, opal, akvamarin.

Mjuka upp valörkontrasten med en mellanton för fina övergångar mellan ljust och mörkt.

Make-up

Mjuk Sommars mest utmärkande egenskap är mjukheten, och det bör också återspeglas i makeupen. Färgerna är dämpade och milda. Enhetlighet och ton-i-ton ger bäst effekt. Se också till att alltid arbeta ut färgen för att undvika skarpa kontraster och hårda linjer. Välj produkter med naturlig glans, matt eller transparent finish. Undvik glitter och metalliska effekter.

Av alla årstider så brukar Mjuk Sommar ha haft svårast att hitta rätt läppstift innan analysen, eftersom de flesta läppstift är alldeles för mättade i färgen. Pigga, klara färger ser direkt disharmoniskt ut på en sommar.

Mascara är brun, grå eller vinröd. Rosa-beige och varmt grå ögonskuggor fungerar bra. Bruna nyanser är också ett bra val så länge färgen inte drar åt orange.

Nagellack

 • H&M – Vienna
 • H&M – Umber Rose
 • Isadora – Cool Mauve
 • Essie – Angora Cardi

Läppstift

 • Yves Saint Laurent – Rose Blazer 89
 • Smashbox – Bad Mood
 • Clinique – Plum Pop
 • Bobbi Brown – Brownie
 • NYX – Whipped Caviar
 • Catrice – Fashion Mauvement

Rouge

 • MAC – Dame
 • Clinique – Heather Pop
 • Clinique – Smoldering Plum

Ögonskugga

 • Dior – Soft Cahsmere
 • Laura Mercier – Caviar Stick, Intense Amethyst
 • Bobbi Brown – Real Nudes, Blush Nudes
 • Buxom – Boss Babe Dolly Eyeshadow Palette

Eyeliner

 • Makeup Store – Taupe
 • Clinique – Smoky brown