Först kom fashion, sen kom fast fashion och sen kom ultra fast fashion. Design och produktionsprocessen går snabbare än du hinner blinka. Kvaliteten haltar men priserna märks knappt i plånboken. När du ledsnat eller fållen släpper kan du svajpa vidare till nästa plagg och kassera det gamla, kostnaden var ändå försumbar. I alla fall på väldigt kort sikt.
Det sägs att målgruppen för ultrafast fashion är generation Z, de riktigt unga som konsumerar och socialiserar på ett sätt som ingen generation gjort tidigare. Men de allra flesta har sannolikt skruvat upp konsumtionstakten i någon mån jämfört med tio, femton år sedan.
På mormors tid
När jag var tonåring var Damernas Världs badmodenummer en höjdpunkt varje vår. Äntligen kom årets utbud av baddräkter och bikinis samlat mellan Isabella Rossellini i Lancôme-annonser och intervjuer med Liza Marklund. Ville man ha något var det inte ett klick bort. Snarare nästa lediga lördag och en bussresa till stan bort. Men äsch, det mesta hade man ändå inte råd med.
När min mormor var ung arbetade hon på varuhuset BK i Malmö som reklamtecknerska. Här kunde hon rita av modeller på kläder och ta med till den lokala sömmerskan för att få det uppsytt av tyg som hon kommit över billigt. Om hon nu inte sydde det själv, för det kunde hon såklart också. Och sticka, virka, lappa och laga. Mycket lappa och laga.
Råd att gissa
Det är inte bara modet som förändras över tid. Det gör också modebranschen, utbudet, konsumtionsmönstren och vårt förhållningssätt till kläder utifrån de förutsättningar som råder.
1950 var snittlön för en kvinnlig tjänsteman 405 kr i månaden. Postorderföretaget AB Oscar Ahrén annonserar 1953 en grå yllekappa för 124 kr. Det motsvarar cirka 30 % av en månadslön.
Idag är en genomsnittlig månadslön för kvinnor i Sverige enligt SCB 36 200 kr. En grå yllekappa från Lindex eller H&M skulle kosta ca 11 500 kr för att motsvara 1950-talets klädpriser. Det gör den inte. H&M rear till exempel en grå yllekappa för 1 839 kr, ca 5% av en månadslön.
Att vi idag har råd att gissa och köpa mer planlöst gör dessvärre inte våra garderober bättre. Det är inte konstigt att garderoben blir spretig över tid.
En ny strategi
Färganalys är ett verktyg för eftertanke – ett sätt att välja mer medvetet, investera och hitta en tydlig röd tråd i garderoben. Allt matchar med allt, och allt är valt utifrån din egen färgharmoni. Shopping går långsammare, det tar lite tid och kräver din omsorg men du blir så mycket mer nöjd.
I en tid när kläder är billigt, lättillgängligt och trender och utbud växlar från vecka till vecka, så är färganalys som att dra i bromsen. Ett sätt att vända blicken mot sig själv och hitta en mer hållbar strategi. Hållbart både på ett personligt plan, men också hållbart ur ett globalt miljöperspektiv.
Nyfiken på din färgharmoni?
Personlig färganalys är en djupgående undersökning av din unika färgharmoni. Under två timmar draperas du i särskilda färgkalibrerade tyger för att hitta din rätta palett.
The Colour Insight färgstudio i Stockholm erbjuder avancerad färganalys enligt det australiensiska systemet True Colour International. Klicka här för att boka.