En gång i tiden var det fyra paletter – två varma, två kalla. Alltså var man antingen varm eller kall. Punkt. Men som allt annat så sker utveckling. Idag jobbar True Colour Internationals analytiker med tolv paletter, varav åtta är neutrala – både varma och kalla. Tur det eftersom de flesta faktiskt är neutrala…
När jag var i tolvårsåldern läste jag om färganalys i Charlotte Matssons ”Skönhetsboken” från 1992. Eftersom jag älskade att teckna och måla och alltid fascinerats av skönhet i alla dess former (från att samla stenar och vackert mönstrade servetter, till att plocka blommor) så väckte det en stark känsla av förundran. Men då fanns bara fyra årstider, och jag kunde inte förstå om jag var en sommar eller höst. Inget verkade stämma helt och hållet.
Med fyra paletter blir resultatet trubbigt. Det kan ge en viss fingervisning, men det kan också bli helt fel. En ljus höst kan bli en vår, en mörk sommar kan bli en vinter och så vidare. Det finns helt enkelt inte tillräcklig precision för att fånga in hela variationen i den mänskliga skönheten.
2019 utbildade jag mig till färganalytiker för Amelia Butler på True Colour International i Sydney, Australien. Jag hade inga betänkligheter inför att resa till andra sidan jordklotet och lägga alla mina sparpengar på att lära mig färganalys på riktigt. För jag hade fortfarande samma känsla av förundran inför tanken på att vi alla har en färgkod. Jag ville lära mig allt och jag ville ha precisa paletter att jobba med.
Skönhetsboken blev med tiden utrensad, men när jag hittade den på loppis för ett par år sedan slog hjärtat ett extra slag. Nu står den på en hylla i färgstudion och mina barn tar ner den ibland och fnissar åt kapitlen om celluliter och flygvärdinnedieter. Mycket av innehållet har gått ur tiden, men färganalysen lever vidare, om än i en uppdaterad form.