Om du läser det här så kanske du också noga studerat dina blodådror och prövat olika tyger framför spegeln, kanske till och med tagit bilder och postat i en Facebookgrupp i hopp om ett klargörande. Visst vore det skönt om man kunde ta ett test på nätet och få svaret direkt, eller om en främling någonstans i världen trädde fram som ett digitalt och kostnadsfritt orakel. Vad är det egentligen som gör en riktig färganalys så speciell och kan man själv ta reda på vilken årstid man är utan professionell hjälp?
Svaret är förstås att man kan göra en mer eller mindre kvalificerad gissning själv! Början på din färgresa är sannolikt att du börjar reflektera över dina egna färger och relationen mellan dina egna färger och färgerna du bär. Vad har jag för ögonfärg egentligen? Varför var den där tröjan jag hade för några år sedan så bra? Betyder det något att jag inte gillar gult? Bosse på jobbet tyckte att den där blå kavajen var så snygg, blått är kanske min färg?
När tankarna väl börjat snurra så vill man gärna ha ett svar. Enda sättet är att göra en ordentlig analys med en certifierad analytiker och det finns några specifika anledningar till det.
FÄRGMÖNSTER OCH SCHABLONER
Det finns identifierbara mönster i sättet som mänsklig färgsättning fungerar på. Dessa mönster kan vi läsa om på nätet och testa att använda för att dra slutsatser om våra egna färger. Ljus vår är honungsblond, mjuk sommar askblond och så vidare.
Och visst finns det identifierbara mönster, men vi är nästan 8 miljarder människor i världen och det finns en fascinerande variation i färgsättning. I färganalys utgår vi inte från schabloner, utan testaristället systematiskt och noggrant vad som faktiskt händer när färgerna möter varandra.
Att utgå från schabloner kan alltså vara hjälpsamt, men det kan också bli helt fel.
ATT FÅNGA FÄRG I ORD
Under många år arbetade jag som florist. Varje kväll skrev vi en lista på vilka blommor som skulle köpas. Ibland fanns specifika beställningar med tydliga önskemål. Men det jag menade med gammelrosa eller cerise rosor var inte alltid samma sak som inköparna tänkte sig så man kunde aldrig helt säkert veta vad som skulle komma in nästa dag.
Även om mönster för färgharmoni i människor skulle vara enkelt och förutsägbart så finns det alltid ett semantiskt problem i färgernas värld. Vad du menar med askblond kan vara något annat än vad jag eller kompisen menar. Och vad är cendré egentligen för färg? Hur definierar vi olivtonad hy?
Att benämna färg med ord är högst godtyckligt och osäkert. Det är därför system som NCS kodar färger så att vi ska kunna kommunicera kring färg utan missförstånd.
Ord för färg kan vara härliga och poetiska men aldrig vetenskapliga. Det går därför inte att komma till en pålitlig slutsats genom att benämna hår, hud och ögon med beskrivande ord och sedan pricka in dem i en tabell någonstans.
LITA INTE PÅ FOTON
Redan under 1800-talet började man experimentera med trickfoto som en form av underhållning. Man lärde sig göra halsbrytande effekter som att plocka av objektet för porträttet huvudet och lägga det på en tallrik. Sedan dess har det bara fortsatt och teknikerna för att justera verkligheten har förfinats avsevärt. Men det fascinerande är att man inte behöver lyfta ett finger för att förvränga verkligheten, det händer i samma sekund vi knäpper fotot.
Hur verklighetens färger kommer att representeras beror på flera faktorer i flera steg. När bilden tas kommer ljuset ha stor betydelse. Pröva att ta några foton av dig själv i olika fönster under olika tider på dagen. Fascinerande, eller hur? Olika kameror fångar också färgerna på olika sätt. En mobilkamera kommer autojustera vilket ytterligare försvårar tillförlitligheten. Nästa steg är i vilket program bilden visas och hur det programmet återger färgerna. Ovanpå det har vi skärmars varierande sätt att återge färg.
Så trots att man lekt med verkligheten i foton i snart 200 år och dessutom gör det vare sig man vill eller inte, så har vi generellt en övertro på kamerans förmåga att återge sanningen.
Sug in dessa fakta och fundera på om du verkligen kan lita på en digital analys. Ska du börja justera garderoben efter resultatet bör resultatet vara tillförlitligt, annars kan det bli mycket pengar kastade i sjön.
SUBJEKTIV OCH OBJEKTIV BLICK
Självbild, spegelbild. Dessa är intrikat sammanflätade. Ser du dig själv eller ser du dina föreställningar om dig själv?
Vi samlar gärna på oss information under livets gång – komplimanger eller kommentarer man fått, våra egna preferenser, minnen av plagg vi tycker fungerat bra eller mindre bra. Lager på lager av föreställningar om hur man ser ut gör bilden i spegeln suddig för en själv, men den är glasklar för analytikern.
I färganalysen är du ett studieobjekt i en kontrollerad testsituation där ljus, omgivning och testverktyg är optimerade och analytikern objektivt lotsar dig fram i processen så att du med egna ögon kan se dina sanna färger, bortom dina föreställningar. För många är det en stark upplevelse av att se sig själv i ett nytt ljus och en skönhet man kanske inte visste om.
BOKA DIN FÄRGANALYS
Jag är certifierad färganalytiker i det australiensiska 12-tonssystemet True Colour International sedan 2020. Jag tar emot för färganalys i min ljusa, fina färgstudio i Stockholm. Hit kan du komma själv för analys, eller ta med dig make, mamma, syster eller vän och göra det tillsammans. Läs mer här.
1 reaktion på “Vilka färger passar jag i?”