Färganalys nu och då

De flesta blir nyfikna när de får veta att jag är färganalytiker. Många har inte en aning om vad det är, men de som är lite äldre minns ofta 80-talets färganalys. Är du en vår, höst, vinter eller sommar?? Det är häpnadsväckande många som berättar att deras mamma eller mormor gjorde en färganalys då det begav sig. Det passade tidens modebild och det var mycket fokus på att ”våga” använda färg.

Sedan kom 90-talet och färganalysen föll i glömska. Svart och andra neutraler blev alltmer dominerande, men framförallt vann individualismen mark. Ingen ville längre ha några smakdiktat, råd om färg framstod bara som begränsande. Färganalysen verkade ha spelat ut sin roll. Kanske berodde det också på att den inte var särskilt bra. Fyrtonssystem är generella, paletterna blir inte tillräckligt specifika för att ge några intressanta resultat. Tonvikten var färgens temperatur, trots att färg i själva verket definieras av fler kvaliteter och att de flesta varken är helt varma eller helt kalla. Dessutom saknade metoderna vetenskaplig grund.

SciART och True Colour International

Mycket har hänt sedan dess och färganalysen har utvecklats och förfinats. För drygt tjugo år sedan grundade amerikanska Kathryn Kalisz tolvtonssystemet SciART. Som anställd på Munsell Institute (Munsell Color System) hade Kathryn ett metodiskt och vetenskapligt förhållningssätt till färg och genom att applicera det på personlig färganalys skapade hon ett system som ger exakta, meningsfulla och replikerbara resultat. Med tolv paletter, varav åtta neutrala (varken helt varma eller kalla) fångas hela spektrat av människans skönhet in oberoende av ålder, kön och etnicitet.

När Kalisz hastigt omkom hade hon fem adepter, varav en är Amelia Butler i Australia. Butler grundade True Colour International som följer Kalisz ursprungliga system med tillägg av Butlers egna erfarenheter som färganalytiker. Fokus är på naturlig färgharmoni.

NATURLIG FÄRGHARMONI

Färg har tre dimensioner eller egenskaper: kulör, valör och mättnad (ungefär temperatur, ljushet och klarhet). Varje palett är sammansatt av färger som delar samma egenskaper. Det är precis så som naturen kombinerar färger och de gäller även för vår individuella färgsättning. Naturen har valt ett harmoniskt färgschema för hår, hud och ögon där alla komponenter delar samma färgegenskaper. Det ser behagligt ut och det är det vi djupt inom oss uppfattar som skönhet.

Färganalys är ett sökande efter mönster. Vilka färgegenskaper är utmärkande för individens färgharmoni? Var på skalorna varmt till kallt, klart till dämpat och ljust till mörkt hittar vi mesta möjliga harmoni? Det är kombinationen av dessa egenskaper som utgör beslutet om din färgpalett.

MER AV SAMMA

Med andra ord söker vi inte efter något nytt utan synliggör bara det som redan finns där. Paletten du får i din hand är en förlängning av dig. Det är 65-70 färger som följer din naturliga färgharmoni så att du kan förlänga och förstärka den i allt du adderar till ditt utseende i form av kläder, accessoarer, skor, make-up och hår.

Resultatet är en harmonisk helhet utan optiska störningar. Det är behagligt att titta på och behagligt att ha på sig. Du uppfattas som närvarande, autentisk och unik. Färgerna du bär och färgerna du har i dig själv talar ett och samma språk, det finns inga visuella konflikter.

FÄRGANALYS FÖR VÅR TID

Att ständigt söka efter ett svar, men aldrig riktigt hitta det. Eller att satsa på något och sedan tröttna efter några månader. Att hela tiden pröva nya hårfärger eller läppstift men aldrig känna att det sitter. Det är en frustrerande jakt.

Mode är numera ett så fragmenterat fenomen med nya produktsläpp varje vecka, många parallella trender som når oss från alla håll och kanter och en marknad som fullkomligt översköljer oss med produkter. Mättnaden är total. Det enda meningsfulla är att börja med sig själv.

Färganalys är ett fantastiskt sätt att navigera som konsument och bygga en hållbar, smart garderob där allt går med allt och allt blir älskat under lång tid. Men det är också ett sätt att närma sig den du är, ”your true colours”. Många upplever det som överraskande förlösande att lära känna sin palett.

Nyfiken på att göra en färganalys? Kontakta mig så hittar vi en tid: asa@thecolourinsight.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *